Almanya Oyunlardaki Nazi Sembollerine Uygulanan Yasağı Kaldırdı
Almanya’da yıllardır devam eden video oyunlarında Nazi Almanyası dönemine ait sembollerin kullanımına ait yasak kaldırıldı. Oyun sektörünün biraz da kaçak dövüşerek uzun yıllardır mücadele ettiği bu konu özellikle Wolfenstein II ile tekrar gündeme gelmişti. Daha önce filmler için yapılan imtiyaz, yetkili bir kurul tarafından denetlenmek şartıyla video oyunlarına da geldi.
Alman Anayasası Grundgesetz‘e göre swastika, gamalı haç ve SS rünleri gibi sembolleri bulundurmak, yaymak, resmetmek yasak. Bu yüzden şimdiye kadar oyunlarda genellikle Almanya için özel sürümler çıkarılıyordu. Almanya sürümlerinde bu semboller değiştiriliyor, Üçüncü Reich ve Hitler yerine başka isimler kullanılıyordu. Wolfenstein II’da da bıyıksız bir Hitler ve üçgen bir şekilden oluşan Nazi bayrağı görmüştük. Yıllardır süregelen bu tartışma Wolfenstein II sayesinde daha da alevlendi ve en sonunda yetkili kurumlar adım atmak zorunda kaldı.
Tarihi ve bilimsel araştırmalar için kullanılan materyallerin yanında birer sanat eseri oldukları için İkinci Dünya Savaşı’nı anlatan filmler de Nazi sembollerini gösterebiliyorlardı. Oyunların da bu hakka kavuşması yine aynı gerekçeyle savunuluyordu ve başarılı oldu. Eğlence Yazılımları Özdüzenleme Kurumu (USK) oyunların bu tür imtiyazlar için denetleneceğini açıkladı. Buna göre bu kurum oyunları inceledikten sonra bu sembolleri kullanıp kullanamayacağına karar verecek.
Uzun yıllardır devam eden bu yasağa karşı mücadele eden ise genellikle sadece oyunculardı, çünkü hiçbir firma “Nazi sembollerinin savunucusu” olarak anılmak istemediği ve bunun doğuracağı ekonomik kaybı istemediği için oyunları modifiye ediyordu. Şimdi ise bu yasağın kalkmasının ardından yeni çıkacak ya da mevcut oyunu tekrar güncelleyecek ilk firmanın hangisi olacağının heyecanı var.